PRIMUS Kwas Mlekowy Avitek 250g
25 reviews

Avitek jest wodnym roztworem kwasu mlekowego o stężeniu 30%. Co to jest kwas mlekowy? Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach.

Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych.

Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania (zakwaszania) niektórych warzyw np: ogórków, kapusty, buraków... Jako dodatek do żywności nosi symbol E270. Jest używany do regulacji kwasowości, w odróżnieniu od octu jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.

Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo.

Produkty zawierające fermentacyjny kwas mlekowy znane są od wielu lat jako korzystnie działające środki dietetyczne. Wielu naukowców wiąże długowieczność ludzi z wysokim spożyciem produktów fermentowanych – ukwaszonych, istnieją też badania dowodzące hamowanie procesu rozwoju komórek nowotworowych.

Stosować do bezpośredniego użycia: w rozcieńczeniu 1:1 (stężenie równe 10% octu )

10.3 PLN
India Cosmetics India cosmetics Olej konopny z cbd 50ml
25 reviews

Olej konopny z CBD to coraz bardziej popularny suplement diety pochodzący z konopi siewnej której szczep zawiera do 10% CBD. Coraz częściej znajduję zastosowanie w kosmetykach jak i lecznictwie np. stosowany bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Jest tak delikatny, że może być stosowany nawet w przypadku małych dzieci i niemowląt.


CBD - jest to organiczny związek chemiczny z grupy kannabinoidów, występujący w konopiach. W przeciwieństwie do THC, nie ma działania psychoaktywnego. Wykazuje właściwości przeciwpsychotyczne i przeciwlękowe. Znalazł zastosowanie w leczeniu wielu chorób.

Olej konopny z CBD posiada szereg właściwości:

  • zmniejsza mdłości i chęć wymiotowania
  • zmniejsza ilość napadów padaczki
  • zmniejsza psychozy (działanie antypsychotyczne)
  • zmniejsza stany zapalne w organizmie
  • wpływa pozytywne na układ nerwowy
  • pomaga w walce z nowotworami i ich komórkami
  • zmniejsza podenerwowanie
  • zawiera dużo witamin (A, C, E, z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli.

Wspomaga leczenie wielu chorób i schorzeń:

  • nowotwory
  • choroba Parkinsona
  • choroba Alzheimera
  • astma
  • cukrzyca
  • reumatyzm
  • epilepsja (padaczka)
  • stwardnienie rozsiane
  • białaczka
  • depresja
  • wychodzenie z nałogów (działanie relaksacyjne i antydepresyjne)

Sposób użycia: Przed użyciem zdjąć dozownik spod nakrętki. Pół łyżeczki zażyć przed snem.

Pojemność: 50ml

79.99 PLN
VIVO - jogurt domowy Vivo - jogurt domowy Streptosan vivo - bakterie probiotyczne dla walczących z candidą (4820148050066)
25 reviews

Skład:
Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus faecium

Jogurt 100-latków
Wyróżniającą, charakterystyczną cechą streptosanu jest wprowadzenie do jego składu bakt. Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy przewodu pokarmowego długo żyjących stulatków w Abchazji i jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.

Streptosan normalizuje przemianę materii, trawienie. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Streptosan jest szczególnie przydatny dla:
osób które chcą poprawić pracę układu odpornościowego
chcących wesprzeć mikroflorę przewodu pokarmowego w codziennej diecie,
Dodając zakwaskę Streptosan VIVO do pieczonego mleka, można uzyskać riażenkę.

Jak przygotować jogurt Streptosan?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bak. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakt. można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

UWAGA: Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

7.98 PLN
PRIMA Prima finezja niebieska 500g kawa mielona
25 reviews

Kawa mielona Finezja 500g

Prima Finezja Kawa mielona 500 g

Nazwa produktu uregulowana prawnie
Kawa mielona

Marka
Prima

Cechy
delikatna i harmonijna, moc 4

Marka standaryzowana
Marka: Prima

Company Address
ul. Taśmowa 7
02-677 Warszawa

Opis produktu
Finezja to kawa o łagodnym smaku i wyjątkowym aromacie harmonijnie uprażonych ziaren.


O marce
Café Prima Zbliża ludzi od 1989

"Blisko 25 lat pracuję w palarni kawy w Sułaszewie, gdzie razem z całym zespołem czuwam nad jakością kaw Prima. Prażenie to dla nas sztuka zamykania niezwykłego smaku i aromatu w każdym ziarnie doskonałej kawy. Za każdym razem, po otwarciu kawy Prima, w Państwa ręce trafiają świeżo zmielone, aromatyczne ziarna, szczelnie zamknięte po uprażeniu."
Ekspert ds. Jakości Kawy,
Adam Pawlak
Palarnia kawy w Sułaszewie

Rodzaje intensywności kaw Prima to rezultat wyjątkowo starannego i precyzyjnego procesu prażenia.
Wybierz Primę pasującą do Twojego gustu:
Prima Jasno Palona - Moc 3
Prima Finezja - Moc 4
Prima Ciemno Palona - Moc 5
Prima Impresja - Moc 4

Jak wybrać ulubioną intensywność kawy Prima?
Moc 1-3:
Aromatyczna kawa, o pełnym i subtelnym smaku, uzyskanym w procesie delikatnego prażenia.
Moc 4:
Harmonijne połączenie aromatu średnio palonych ziaren i łagodnego smaku.
Moc 5:
Prażona w wysokiej temperaturze, intensywna, aromatyczna kawa z charakterem.

Pozostałe informacje
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej

Company Name
Prima - serwis konsumenta:

Przechowywanie
Po otwarciu kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Rodzaj przechowywania
Typ: Przechowywać w temperaturze otoczenia

Rozmiar opakowania
500

Jednostka (tekst opisowy)
g

Średnia miara
Średnia miara (e)

Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów

Rodzaj opakowania
Typ: Zgrzewane

Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 500

Wymiar
Wymagana wysokość na półce: 223
Wymagana szerokość na półce: 128
Wymagana głębokość na półce: 79

Waga
Waga brutto: 512

Sprzedaż jednostkowa
Wysokość: 223
Szerokość: 128
Głębokość: 79

Adres producenta
D.E. MASTER BLENDERS 1753
P.O. Box 1753
1000 BT Amsterdam
The Netherlands

Adres zwrotny
Jeżeli mają Państwo pytania dotyczące kawy Prima, prosimy je kierować na adres producenta podając datę i numer partii.
Prima - serwis konsumenta:
ul. Taśmowa 7
02-677 Warszawa
801 303 132
Kontakt:
kontakt@prima.com.pl
www.prima.com.pl

Telefon/Fax kontaktowy
801 303 132

Email kontaktowy
kontakt@prima.com.pl

Adres internetowy
www.prima.com.pl

Języki na opakowaniu
polski

Język produktu
Główny język opisu: polski
Język danych: polski

12.35 PLN
BIG-Active BIG-Active: Pu-Erh herbata czerwona z cytryną FIX BIO - 40 szt.
25 reviews

Czerwona herbata Pu-Erh znana jest w Chinach od czasów dynastii Tang (od 1700 r p.n.e). Specyficzną recepturę jej wytwarzania do dziś utrzymuje się w tajemnicy. Chińska herbata Pu-Erh znana jest ze swojego charakterystycznego i niepowtarzalnego smaku i aromatu, uzyskanego w wyniku procesu podwójnej fermentacji. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że Pu-Erh dojrzewa w ciemnych grotach. Herbata ta nie musi być spożywana jak najszybciej po zbiorze, ponieważ dopiero wraz z upływem czasu nabiera swoich właściwości. Najlepsze i zarazem najdroższe czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat! Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty.

Działanie

Herbatę tę od innych odróżnia to, że zawiera ona wiele związków biologicznie czynnych:

  • alakaloidy,
  • flawonoidy,
  • aminokwasy,
  • pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, selen)
  • oraz witaminę E - zwaną witaminą młodości.

Herbata ta dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana aktywuje enzymy rozkładające białko pokarmowe w żołądku i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała. Dzięki bogactwu tych związków, napój doskonale wpływa na nasz organizm i samopoczucie.

Skład: herbata czerwona Pu-erh, naturalny aromat cytrynowy.

Przeciwwskazania: Herbatka nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

40 torebek po 1,8g

6.22 PLN
Ol'Vita Olej z orzecha włoskiego tłoczony na zimno 250ml - Olvita
25 reviews

Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Do smażenia używany rzadziej i ostrożnie, bowiem przy silnym smażeniu w wysokich temperaturach traci swój cenny aromat i ma skłonność do gorzknienia. Olej z orzechów zawiera stosunkowo dużą ilość kwasu linolenowego (omega-3) i linolowego (omega-6); jedna jego łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i dodatkowo 1/10 zapotrzebowania na witaminę E. Olej orzechowy zawiera też sporo witamin A i B. Podobnie jak olej sezamowy (z ziaren sezamu) wydatnie obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu (LDL - "złego") oraz działa przeciwzapalnie i antystresowo. Olej ten polecany jest osobom z nadciśnieniem i z kłopotami z sercem. Spożywanie tego oleju pobudza ponadto umysł, dlatego zalecany jest tak uczącym się dzieciom i młodzieży, jak i osobom dorosłym pracującym intelektualnie. Wysoka zawartość witaminy E korzystnie działa na skórę (ułatwia pozbycie się egzemy, opryszczki, łuszczycy oraz opóźnia starzenie). Kwas elagowy występujący w tym oleju unieszkodliwia substancje rakotwórcze; działa też korzystnie w razie bólu żołądka i zatruć. Olej działa korzystnie na układ pokarmowy, posiada właściwości przeciw pasożytnicze i przeciwgrzybiczne. Zastosowanie w kosmetyce Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w NNKT. Kwas linolowy pomaga w regeneracji, tonizowaniu nawilżaniu zniszczonej lub suchej skóry. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo. Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej. Dobrze penetruje w głąb skóry. Zaliczany do środków promieniochronnych o SPF 3-4. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry ,wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry alergicznej, suchej, poparzonej słońcem. Pomocny przy łupieżu suchym i swędzącej skórze głowy. Stosowany w kremach przeciw starzeniowych "anti-aging" i w produktach dla cery dojrzałej oraz jako samodzielny olej do masażu.

Czy wiesz że możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach ??


Zobacz jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno .

38.4 PLN
VIVO - jogurt domowy Jogurt domowy VIVO żywe kultury bakterii probiotyk 0,5g folka ZAKWASKI VIVO
25 reviews

Jogurt – szeroko rozpowszechniony produkt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Jest najbardziej popularnym produktem do codziennego spożywania.

Jogurt VIVO to zakwaska do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu.
Jogurt Vivo zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kw. mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską.

Zalety spożywania jogurtu
Jogurt gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Zalecany w diecie osób w każdym wieku, jednak szczególnie cenny w diecie seniorów. Codzienne spożywanie jogurtu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy, sole wapnia, witaminy i inne składniki odżywcze - ważne dla każdego z nas. Jest on też szczególnie przydatny dla sportowców i osób wykonujących zwiększone wysiłki fizyczne lub psychiczne.
Jogurt normalizuje trawienie, wspomaga wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Bakterie jogurtu wytwarzają znaczące ilości kw. mlekowego, który hamuje wzrost bakterii powodujących różne problemy. Codzienne spożywanie jogurtu wzmacnia układ odpornościowy.
Regularne spożywanie żywego jogurtu zwiększa tempo przemiany materii. To przyczynia się do normalizacji masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej.

Jogurt Vivo polecany jest dla:
osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,
osób chcących poprawić odporność,
dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
seniorów,
osób chcących odbudować mikroflorę,
osób w trakcie rekonwalescencji.

Jak przygotować jogurt domowy Vivo?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Skład:
Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactococcus lactis ssp: lactis, diacetylactis, cremoris.

7.98 PLN